Lebkuchen

Lebkuchen

  Zdjęcie - Lebkuchen  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Nie sądziłam, że te pierniczki tak nam posmakują! :)) Kupiłam lebkuchen pewnego razu w markecie, były dobre, ale bez szaleństwa, więc nie bardzo chciało mi się je robić w domu. Patrząc na przepis Dorotki skusiłam się jednak na nie  i bardzo dobrze! Od razu po upieczeniu były takie sobie, ale na drugi dzień, kiedy je polukrowaliśmy - szał ;). Bardzo nam smakowały nie mogliśmy sie od nich oderwać, dlatego zrobiłam je po raz drugi. Pyszne:)

 Zdjęcie - Lebkuchen  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lebkuchen  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 30 sztuk:

*250 g mąki pszennej

*85 g zmielonych migdałów (na mąkę)

*3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

*1 łyżeczka zmielonego cynamonu

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*200 ml płynnego miodu

*85 g masła

*pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (ja dałam samą pomarańczową)

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:

*2 szklanki cukru pudru

*kilka łyżek gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Smacznego :)

 Zdjęcie - Lebkuchen  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lebkuchen  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lebkuchen  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów