Łazanki z młodą kapustą
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Młoda kapusta to jedna z tych rzeczy, której zwykle nie mogę się doczekać. Najchętniej jadłabym ją już w kwietniu, jak tylko pojawi się w sklepach, ale rozsądek podpowiada, żeby poczekać przynajmniej do czerwca. Łazanki z młodą kapustą przyrządzam tradycyjnie, możecie użyć każdego innego makaronu.
Składniki- młoda kapusta - 1/2 główki
- boczek wędzony - 200 g
- makaron łazanki - 300 g
- koperek - 1/2 pęczka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Makaron ugotować al dente. Kapustę poszatkować. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażać tak długo, aż się wytopi. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i chwilę smażyć, następnie dodać kapustę i dusić ok. 10 min, aż zmięknie. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron oraz posiekany koperek i ponownie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)