Łazanki z kapustą i pieczarkami
Znów wracam do smaków dzieciństwa. Sto lat nie jadłam łazanek :)
Najlepsze były zawsze na stołówce u mojej mamy w pracy. No wiem - stołówkowe żarcie to żadne żarcie, ale te łazanki były naprawdę dobre.
Można je przyrządzić w wersji mięsnej i bezmięsnej.
Składniki:
250 g kiszonej kapusty (musi być porządnie kwaśna)
250 g pieczarek
cebula
makaron łazanki
sól, pieprz, oliwa
Ugotuj kapustę, odsącz. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na oliwie. Dorzuć na patelnię kapustę i chwilę smaż.
W międzyczasie ugotuj makaron - nie zapomnij dodać oliwy do wody, wtedy makaron nie sklei się. Ugotowany i odsączony makaron wrzuć na patelnię do kapusty z pieczarkami, wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw do smaku.
W wersji mięsnej, cebulę można podsmażyć z wędzonką lub kiełbasą, dalej wszystko tak samo. Spotkałam się też z łazankami z mięsem, mięso gotuje się wtedy z kapustą do miękkości, potem kroi na drobne kawałeczki i dodaje do potrawy.
Ja najbardziej lubię jednak takie postne łazanki bez mięsa.