Lawasz
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Lawasz to cienkie pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Wyrabiane jest z mąki, soli i wody z dodatkiem zakwasu a współcześnie nawet na drożdzach. I taką wersję ja przygotowałam. Dzięki drożdżom ciasto jest pulchne i chlebki smakują nawet na drugi dzień. Chlebki lawasz można piec w piekarniku lub na patelni. Smażenie na suchej patelni idzie bardzo szybko i sprawnie. Ja nawet smażyłam na dwóch patelniach na raz bo z podanych proporcji wyszła mi ogromna ilość chlebków i chciałam je jak najszybciej upiec.
Składniki- mąka pszenna - 600 g
- drożdże - 20 g
- sól - 2 łyżeczki
- ciepła woda - ok. 1,5 szklanki
- oliwa z oliwek - ok. 100 ml
- cukier - 2 łyżeczki
Z drożdży, łyżki mąki i łyżki ciepłej wody zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdżę oraz wodę i wymieszać. Dodać oliwę i dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podsypać mąką i pozostawić w misce do wyrośnięcia na około 30 min. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat, wyrobić ponownie, uformować wałek. Podzielić ciasto na małe kawałki, z podanych proporcji wyszło mi 24. Każdą porcję rozwałkować, ale niezbyt cienko aby przy pieczeniu się nie spiekło. Należy obficie podsypywać mąką ponieważ porcje czekające w kolejce na smażenie chłoną mąkę i potem mogą się kleić. Rozgrzać patelnię i smażyć placki, z każdej strony kilka minut.
Smacznego:)