Łatwy pudding z wiśniami
To przepis idealny jeśli masz ochotę na ciasto, nie masz jednak ani czasu, ani ochoty spędzać dużo czasu w kuchni.
Deser, który robi się w zasadzie sam (szczególnie jeśli ktoś wyjątkowo miły wypestkuje za Ciebie kilkanaście wiśni;). Wystarczy wymieszać z grubsza składniki, przełożyć cienką warstwą do naczynia do zapiekania (albo kilku mniejszych- wtedy przygotujesz śliczne indywidualne porcje dla każdego z gości) i wstawić na dosłownie kilkanaście minut do pieca.
Wyjmujesz ciepłe, lekkie ciasto, idealnie do podania z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i porcją świeżych wiśni, które dodadzą kwaskowatego akcentu.
Pudding podawaj lekko jeszcze ciepły, wtedy jest najlepszy!
Z podanych proporcji upiekłam pudding dla 4 osób.
Składniki:- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mleko - 1/2 szklanki
- olej - 1 łyżka
- sól - 1/4 łyżeczki
- naturalna esencja migdałowa - 1/8 łyżeczki (lub waniliowa)
- wiśnie - ok. 1 szklanka, wypestkowane
- masło - 1 łyżka, do wysmarowania naczenia do zapiekania
Nasmaruj masłem naczynie/naczynka do zapiekania deseru.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, olej, mleko i esencję (aromat).
Ciasto wylej do naczynia do zapiekania, powinno mieć ok. 2-3 cm grubości. Na wierzchu ułóż wydrylowane wiśnie.
Pudding wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz aż wierzch lekko się zarumieni, ok. 20 minut (w zależności do wielkości naczynia użytego do zapiekania.).
Pudding podawaj lekko jeszcze ciepły, z dodatkiem lodów i świeżych wiśni.