Łatwy chleb na zakwasie.
Dziś na wielu blogach pojawiły się piękne i rumiane bochenki chlebów. I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Po prostu udaje się zawsze, a dzięki zakwasowi ma w sobie to coś, co sprawia, że chętnie go piekę. Polecam i Wam spróbować.
Składniki:
- 150g aktywnego zakwasu żytniego
- 500g mąki pszennej
- 8g świeżych drożdży
- 300ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Zalać 2-3 łyżkami wody i rozpuścić.
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić gęste ciasto.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.
- Powierzchnię chleba posmarować lekko olejem i oprószyć mąką.
- Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 200-210°C przez ok. 45 minut.
- Od razu wyjąć z foremki i ostudzić na kratce.
Przepis na mój ulubiony chleb zaczerpnęłam z Pracowni wypieków.
Smacznego !