Łatwe ziemniaki z grilla

Łatwe ziemniaki z grilla

Zdjęcie - Łatwe ziemniaki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZiemniaki z grilla.

Ziemniaki z grilla

 

Pyszne ziemniaki z grilla z cebulą, rozmarynem i parmezanem. Szybki i łatwy przepis na chrupiące ziemniaki pieczone w folii. Ziemniaki te można także przygotować w piekarniku lub w ognisku.

Ziemniaki z grilla są łatwym do zrobienia dodatkiem, świetnie pasują do mięs np. kurczaka z grilla albo karkówki. Można je przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce do czasu grillowania.



Ziemniaki z grilla - składniki i przyprawy:

  • około 900g ziemniaków
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki masła
  • starty parmezan


Przepis na ziemniaki z grilla
Krok 1.

  • Ziemniaki starannie umyć i pokroić na kawałki. Starsze ziemniaki wcześniej obrać. Młode i małe ziemniaczki można pozostawić w całości.
  • W dużej misce wymieszać ziemniaki z przyprawami, następnie dodać cebulę i gałązki rozmarynu pocięte na kawałki, przemieszać.

Krok 2.

  • Ziemniaki z przyprawami podzielić na 4 części. Każdą z nich ułożyć na kawałku folii aluminiowej, na wierzch położyć po 1 łyżce masła i zawinąć szczelny pakiecik.
  • Gotowe pakieciki z ziemniakami ułożyć na gorącym ruszcie i grillować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie - około 30-40 minut. Następnie ostrożnie otworzyć pakieciki i posypać ziemniaczki startym parmezanem.


Miłego gotowania!

Zdjęcie - Łatwe ziemniaki z grilla - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów