Łatwe ziemniaki z grilla
Ziemniaki z grilla.
Ziemniaki z grilla
Pyszne ziemniaki z grilla z cebulą, rozmarynem i parmezanem. Szybki i łatwy przepis na chrupiące ziemniaki pieczone w folii. Ziemniaki te można także przygotować w piekarniku lub w ognisku.
Ziemniaki z grilla są łatwym do zrobienia dodatkiem, świetnie pasują do mięs np. kurczaka z grilla albo karkówki. Można je przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce do czasu grillowania.
Ziemniaki z grilla - składniki i przyprawy:
- około 900g ziemniaków
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżki masła
- starty parmezan
Przepis na ziemniaki z grilla
Krok 1.
- Ziemniaki starannie umyć i pokroić na kawałki. Starsze ziemniaki wcześniej obrać. Młode i małe ziemniaczki można pozostawić w całości.
- W dużej misce wymieszać ziemniaki z przyprawami, następnie dodać cebulę i gałązki rozmarynu pocięte na kawałki, przemieszać.
Krok 2.
- Ziemniaki z przyprawami podzielić na 4 części. Każdą z nich ułożyć na kawałku folii aluminiowej, na wierzch położyć po 1 łyżce masła i zawinąć szczelny pakiecik.
- Gotowe pakieciki z ziemniakami ułożyć na gorącym ruszcie i grillować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie - około 30-40 minut. Następnie ostrożnie otworzyć pakieciki i posypać ziemniaczki startym parmezanem.
Miłego gotowania!