Łatwe słodkości czyli świąteczne Biscotti
Wczoraj wieczorem (kiedy kleiłam dziesiątki pierogów z kapustą i grzybami) Piotrowi przypomniało się, że powinien kilku osobom sprezentować świąteczne ciasteczka.
Chyba nie muszę Wam mówić, że nie miałam ani czasu, ani ochoty na produkcję jakiś skomplikowanych wypieków, postawiłam więc na stare, dobre Biscotti.
Do środka dodałam mix bakalii: rodzynki, suszone śliwki, morele, migdały i orzechy włoskie. Wierzch ozdobiłam odrobiną ciemnej czekolady.
Wyszły pyszne,w sam raz do filiżanki mocnej kawy.
Łatwe słodkości czyli świąteczne Biscotti
Składniki
- migdały - 1 szklanka
- masło - 120 g, miękkie
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- jajka - 2 szt
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 3 szklanki
- suszone morele - garść
- rodzynki - garść
- olejek migdałowy - 4 krople
Sposób przygotowania
Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę, dodać jajka oraz olejek migdałowy. Do powstałej puszystej masy wmieszać mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wsypać bakalie, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować na kształt bochenka długiego na około 30 cm, wysokiego na 8cm. Wstawić do pieca nagrzanego do 175 oC,piec około godziny (do lekkiego zarumienienia). Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 15 minut na kratce po czym pokroić na ukośne "kromki" o szerokości około 1 cm. Tak pokrojone kawałki ponownie ułożyć na blasze i podpiec do zarumienienia przez około 15 minut.