Łatwe do zrobienia naleśniki
Przepis na naleśniki.
Prosty przepis na idealne ciasto na naleśniki, które zrobisz w mniej niż 10 minut.
Naleśniki są niezwykle wszechstronne i łatwe do zrobienia. W tym przepisie znajdziesz kilka wskazówek, które pomogą Ci uzyskać cienkie, delikatne, miękkie i maślane naleśniki za każdym razem. Zrób je na śniadanie, obiad, kolację lub deser!
Jak zrobić idealne naleśniki.To jest prosty i niezawodny przepis. Wszystko, czego potrzeba, aby zrobić domowe naleśniki to mąka, jaja, mleko i masło.
Jeśli kochasz miękkie i delikatne naleśniki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie!
Ciasto naleśnikowe można zrobić na dwa sposoby:
- najpierw ubić mokre składniki, a następnie wymieszać starannie z przesianą mąką, cukrem i szczyptą soli, tak aby nie było grudek;
- wszystkie składniki zmiksować razem w mniej niż 10 sekund
Zamiast zwykłego mleka, do ciasta naleśnikowego można użyć mleka migdałowego, mleka sojowego, ryżowego lub kokosowego. Można też zamienić mleko na wodę, np. gazowaną. Mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą. Naleśniki będą miały taki trochę orzechowy smak, ale nie będą już tak delikatne.
Więcej przepisów na naleśniki:
- naleśniki>>>
- naleśniki z serem>>>
- naleśniki z farszem ruskim>>>
- naleśniki śmietanowe>>>
- naleśniki z jabłkami>>>
- makaron z naleśników>>>
Ciasto na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mleka (czasem 2 szklanki - zależy od mąki)
- 2 duże jajka
- 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, cukru pudru lub cukru cytrynowego do posypania naleśników
- 4 łyżki stopionego i wystudzonego masła
- kilka kropel soku z cytryny
- masło lub olej do smażenia
Przepis na naleśniki:
Krok 1.
- W misce rozmieszać mąkę, sól, cukier. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać następnie roztrzepane z mlekiem jajka oraz masło.
- Starannie wymieszać wszystkie składniki, tak aby nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka. SPOSÓB 2: wszystkie składniki zmiksować od razu razem przez około 10 sekund, aż ciasto będzie miękkie.
- Gotowe ciasto na naleśniki odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'. Rozgrzać patelnię.
- Przy pomocy ręcznika papierowego lub pędzelka natrzeć patelnię cienką warstwą tłuszczu.
- Na środek patelni wlać porcję ciasta. Obracać wokół w ruchu okrężnym, aby równomiernie pokryć dno patelni. Smażyć naleśniki na lekko złoty kolor.
Mam nadzieję, że przepis na naleśniki spodoba się Tobie i Twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Zapraszam do obserwacji @moja_ksiazka_kucharska na IG oraz Facebooku.
Miłego gotowania!
Naleśniki.
Naleśniki.