Łatwe ciasto z nektarynkami
Dziś proponuję coś słodkiego dla leniwców i mających dwie lewe ręce do pieczenia. To ciasto jest tak bardzo łatwe, że nie ma nawet możliwości żeby je zepsuć. W składzie nie ma nawet jajek! A mowa tu o puszystym cieście, które można zrobić ze sowimi ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie je wcisnęłam i ciasto wyszło pyszne. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami albo bitą śmietaną. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Łatwe ciasto z nektarynkami(4 porcje)
Składniki:
- 6 łyżek masła
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 2-3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w grubsze plasterki
- cukier puder do podania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Włóż masło to patelni żeliwnej lub naczynia do zapiekania o średnicy około 20 cm, umieść w piekarniku i zostaw do jego rozpuszczenia.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszaj rózgą, tylko do połączenia się składników (aż znikną wszystkie grudki).
- Wyjmij naczynie z rozpuszczonym masłem z piekarnika, wlej do niego powstałe ciasto (nie mieszaj) a na jego wierzchu ułóż nektarynki.
- Włóż ponownie do piekarnika i piecz przez około 40 – 50 minut, do ładnego zarumienienia.
- Podawaj ciasto cieple, posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Easy nectarine cobbler(4 servings)
Ingredients:
- 6 tbsp butter
- 3/4 cup of all-purpose flour
- 3/4 cup sugar
- 1 tsp baking powder
- 1/4 tsp salt
- 3/4 cup milk
- 1/4 tsp vanilla extract or sugar
- 2-3 nectarines, stoned and sliced
- powdered sugar for serving
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- Place butter in 20 cm cast iron pan or other ovenproof dish and transfer to oven to melt.
- In medium bowl, whisk together flour, sugar, baking powder, and salt.
- Add milk and vanilla extract, and whisk gently, until just incorporated into dry ingredients.
- When butter has melted, remove pan from oven, pour batter into pan, without stirring and arrange fruit over the batter.
- Bake until golden brown, for about 40 to 50 minutes.
- Serve warm sprinkled with powdered sugar.
Enjoy!