Łatwe ciasto cynamonowe
Gdy w domu pachnie domowym ciastem, wydaje się, że znajomi od razu biją drzwiami i oknami. A to pożyczyć książkę, a to podrzucić wymiary do projektu, albo po prostu – bo jest niedziela. Uwielbiam ten ich radar. Dzięki temu mam poczucie, że to co robię, jest dobre, a jeśli coś jest dobre to należy to pielęgnować.
A jak można pielęgnować pieczenie ciasta? Jest na to jeden właściwy sposób. Tak więc jutro znów włączam piekarnik i zachęcam Was wszystkich do wspólnego pieczenia. Na pierwszy ogień rzucam jedno z najprostszych i najszybszych ciast pod słońcem – pachnące cynamonem, bo w powietrzu coraz bardziej czuć jesień i gdy poranny chłód wdziera się pod ciepły koc, dobrze mieć coś rozgrzewającego. Nic tak nie otula, jak kawałek domowego ciasta cynamonowego.Jest idealne samo w sobie – lekkie, miękkie i pachnące. Równie świetnie smakuje z porcją śmietankowych lodów, jak sosem owocowym lub dodatkiem owoców przed pieczeniem.
Składniki:
(forma 20cmx30cm)
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 80g masła
- 325ml mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
na „zawijaski” cynamonowe:
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki tortowej
- 45g masła
Przygotowanie krok po kroku:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Roztop obie porcje masła.
- Składniki polewy cynamonowej wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
- Mąkę przesiej.
- Wszystkie składniki ciasta zmiksuj krótko mikserem lub wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
- Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj łopatką.
- Na ciasto wyłóż porcjami polewę cynamonową, a następnie wykałaczką przemieszaj lekko całość do uzyskania efektu marmurkowego.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do „suchego patyczka”.
- Ostudź na kratce.
Smacznego!