Łatwe bajgle
Czy piekliście kiedyś bajgle? Od klasycznych bułeczek różnią się nie tylko uroczą dziurką, ale także sposobem przygotowywania. Przed pieczeniem trafiają do wrzącej wody z cukrem, a następnie są smarowane białkiem i posypywane makiem, sezamem lub innymi dodatkami. Dzięki temu mają piękną rumianą skórkę.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- letnia woda - 270 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- maku/ziołowej soli/sezamu (wierzch) - 2 łyżek
- wody + 2 łyżki cukru (obwarzanie) - 1,5 l
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy suszone drożdże i sól. Wlewamy powoli letnią wodę, ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem w na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Ciasto dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, robimy na środku dziurkę delikatnie ją rozszerzamy.
Tak przygotowane bajgle zostawiamy na blaszce wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 30 minut w ciepłym miejscu.
4. Gotujemy wodę z cukrem. Wyrośnięte bajgle wrzucamy do wody, gotujemy po ok. 30 sekund z każdej strony.
Bajgle odsączamy z wody, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
5. Piekarnik rozgrzewamy. Bajgle pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone bajgle podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.