Lasagne
Klasyczna włoska lasagne z sosem bolognese, sosem beszamelowym i mnóstwem żółtego sera. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na lasagne:
200-300 g makaronu do lasagne
2 duże cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 płaska łyżeczka cukru
sól,
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
500 g tartej goudy
Składniki na sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
750 ml tłustego mleka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól,
świeżo mielony pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Na początek przygotowujemy sos bolognese: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy oregano, bazylią, tymiankiem, chilli, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i całość przesmażamy/dusimy około 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
2. Teraz przygotowujemy sos beszamelowy: W garnuszku topimy masło, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i gotujemy przez 10-15 minut, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty jak budyń. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dużą blachę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (możemy też użyć mniejszych naczyń do zapiekania, na pojedyncze porcje). Na dno układamy warstwę makaronu. Posypujemy żółtym serem, Wykładamy połowę mięsa, polewamy sosem beszamelowym, ponownie posypujemy warstwą sera. Układamy makaron, znowu posypujemy serem, wykładamy resztę mięsa, polewamy sosem, posypujemy serem. Wykładamy ostatnią warstwę makaronu, obficie polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 40 minut. Lasagne, jak większość zapiekanek, najlepiej smakuje odgrzewana :) Smacznego!