Lasagne z karczochami i mozzarellą
Zapiekankę z płatów lasagne można przygotować na wiele sposobów. Za każdym razem, kiedy zmieniamy składniki nadzienia otrzymujemy nowe , pyszne i niepowtarzalne danie .
Lasagne można zapiekać z każdym warzywem , dowolną mieszanką warzyw i na nowo odkrywać smak tego dania. Dodatek beszamelu i róznych serów nadaje mu kremowej konsystencji i niepowtarzalnego smaku. Składniki te nie tylko dają cudowny smak, ale podnoszą znacznie kaloryczność potrawy. Prawdziwa,włoska lasagne wymaga tych składników ,ale czasem można ją trochę oszukać.............np.do sosu beszamelowego zamiast mleka można użyć lekkiego bulionu warzywnego, masło można zastapić oliwą, a cięzkie tłuste sery mozzarellą lub ricottą. Tym razem jednak do mojej zapiekanki użyłam tradycyjnych składników i ....warto było...
Z podanych składników przygotowałam lasagne w dwóch foremkach. Jedna powędrowała do zamrażarki, a druga do piekarnika.
Składniki: /4 porcje/
- 250 g płatów lasagne
- 300 g mozzarelli /fior di latte/
- 500 g sosu beszamelowego
- 5-6 karczochów
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki bulionu
- 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki/ lub koperku/
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml mleka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
-Karczochy oczyścić, usunąć zewnętrzne twarde płatki , aż ukażą się delikatne jaśniejsze liście. Odciąć górną część, przekroić na pół i usunąć środkowe włoski / jeśli są /. Umieścić w zimnej wodzie z sokiem cytrynowym /karczochy szybko ciemnieją/.Obrać i pokroić również łodyżkę , dodać do karczochów.
-Przygotowane w ten sposób karczochy wyjąć z wody, dobrze odsączyć i przełożyć na patelnię z oliwą i czosnkiem.
- Smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać bulion, zieloną pietruszkę i dusić do miękkości/ok. 6-10 minut/.
-Przygotować sos beszamelowy: masło roztopić, dodać mąkę i mieszając przygotować lekką zasmażkę. Dodać ciepłe mleko i wciąż mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Doprawić do smaku solą , gałką muszkatołową i pieprzem.
-W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju podgotować płaty lasagne. Po wyjęciu z wrzątku przelać zimną wodą i przełożyć na suchą ściereczkę.
-Spód naczynia do zapiekania /użyłam blaszki wyłożonej papierem do pieczenia/ posmarować cienką warstwą sosu.
-Ułożyć płaty i nnałożyć warstwę karczochów, polać sosem i posypać kawałkami pokruszonej mozzarelli.
-Ułożyć kolejną warstwę ciasta, karczochy, sos i ser.
-Czynność powtórzyć do całkowitego wykończenia składników. Ilość warstw zależ y od wielkości użytego naczynia.
-Ostatnią warstwę powinno stanowić ciasto pokryte sosem i posypane obficie startym serem.
-Zapiekać ok.30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C