Łamańce z makiem

Łamańce z makiem
Zdjęcie - Łamańce z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łamańce z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na masę makową:
  • około 200 g niebieskiego maku
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • garść płatków migdałowych
  • około 1 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 szklanki mleka
na ciasto:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 100 g margaryny Palma
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
Przygotowanie Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C - rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na około 5 minut lub aż zaczną brązowieć.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 15 minut do namoknięcia. Po tym czasie odcedzamy.


Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy pod przykryciem przez około 30-40 minut. Odcedzamy, po czym mielimy w maszynce do mięsa minimum trzy razy. Do zmielonego maku dodajemy rodzynki, posiekane orzechy laskowe i płatki migdałowe. Słodzimy miodem. Nakładamy do przygotowanych naczyń.


Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.


Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na w miarę cienki placek (około 1/2 cm). Kroimy na mniejsze kawałki lub w całości przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180°C przez 10-12 minut (do czasu, aż się zezłocą). Schładzamy.

Podajemy razem z masą makową.



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Kategorie przepisów