Łąckie haluszki z bryndzą
Dzisiaj zgodnie z nazwą mojego bloga - potrawa regionalna z Łącka. Musicie koniecznie spróbować, łąckich bryndzowych, kładzionych kluseczek.
Zwane są haluszkami czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków.
Składniki:
- 800 g obranych ziemniaków
- 200 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 200 g bryndzy
- kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy
- 1 większa cebula
- sól
- smalec,ewentualnie olej
Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Wsypałam do nich wymieszane obie mąki,dodałam sól i dokładnie wymieszałam.
Ciasto powinno być na tyle gęste,żeby nie rozpłynęło się we wrzącej wodzie. Metalową łyżką zanurzaną we wrzątku, wrzucałam ciasto do osolonej wody.
Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a nawet jeszcze trochę dłużej.
Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową.
Na patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską.
Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski.
Podawałam z kiszonym ogórkiem i ... kieliszkiem śliwowicy łąckiej oczywiście ;-) Smacznego!