Labneh
Labneh to nic innego, tylko kremowy serek przygotowany z odcedzonego z serwatki jogurtu greckiego. Bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie obficie polewa się go oliwą z oliwek i posypuje za'atarem. Można też go serwować w wersji na słodko, z miodem, orzechami, owocami. Doskonały jako farsz do słodkich naleśników. Można przygotować go w wersji neutralnej w smaku (bez dodatków) lub dodać do jogurtu sól, czosnek, zioła, chrzan i przygotować wersje smakowe. Już po 24 godzinach otrzymacie kremowy serek idealny do smarowania pieczywa. Ja mój labneh przygotowywałam 48 godzin i otrzymałam nieco bardziej zwartą konsystencję. Polecam! Spróbujcie sami.
Składniki:
800 g jogurtu greckiego
metrowa gaza
opcjonalnie dodatki:
3/4 łyżeczki soli
świeże lub suszone zioła
czosnek
chrzan
czarnuszka
Przygotowanie:
Jogurt przekładamy do miski, dodajemy sól i ewentualnie dodatki smakowe, mieszamy. Jeśli chcemy uzyskać serek o neutralnym smaku, do podania ze słodkimi dodatkami, na tym etapie do jogurtu nic nie dodajemy, tylko mieszamy. Na misce ustawiamy sito i wykładamy je podwójnie złożoną gazą. Na gazę delikatnie przelewamy jogurt, zbieramy końce gazy i związujemy gumką recepturką. Całą konstrukcję (zawiniątko z jogurtem, sito i miskę) wstawiamy na 48 godzin do lodówki. W misce ustawionej pod sitem będzie zbierała się wyciekająca z jogurtu serwatka. Dobrze jest co kilka godzin jogurt odcisnąć i ciaśniej związać gumką. Po 48 godzinach otrzymamy zwarty i kremowy serek.