Kwiatek jajowy

Kwiatek jajowy

Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejna próba zaklinania wiosny. Sałatka nie dała rady, to może chociaż to da? Dostałam dzisiaj w pracy ostrzeżenie, że jeśli jutro wiosny nie będzie, to mam się szykować - będę robiła za Marzannę...;-) Taki oto kwiatek każdemu powinien poprawić humor, bo moja cierpliwość już się powoli kończy.

Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 3 plasterki szynki,
  • 1 kromka czerstwego pieczywa ( lub chleba tostowego),
  • 2-3 pieczarki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie: Chleb podpiec w tosterze i odkroić skórkę.
Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pieczarki pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić. Na tej samej patelni, podsmażyć plastry szynki. Ja do formowania kwiatka użyłam formę do mini tarty, posmarować ją masłem, wyłożyć szynką, tak, żeby wystawała ponad brzegi. Tosta pokroić na drobniejsze paski i wyłożyć dno foremki, na to pieczarki.
Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na wierzch wbić jajko, doprawić przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu ścięcia białka. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kwiatek jajowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów