Kwiatek jajowy
Kolejna próba zaklinania wiosny. Sałatka nie dała rady, to może chociaż to da? Dostałam dzisiaj w pracy ostrzeżenie, że jeśli jutro wiosny nie będzie, to mam się szykować - będę robiła za Marzannę...;-) Taki oto kwiatek każdemu powinien poprawić humor, bo moja cierpliwość już się powoli kończy.
Składniki:
- 3 plasterki szynki,
- 1 kromka czerstwego pieczywa ( lub chleba tostowego),
- 2-3 pieczarki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz,
- masło,
- szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie: Chleb podpiec w tosterze i odkroić skórkę.
Pieczarki pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić. Na tej samej patelni, podsmażyć plastry szynki. Ja do formowania kwiatka użyłam formę do mini tarty, posmarować ją masłem, wyłożyć szynką, tak, żeby wystawała ponad brzegi. Tosta pokroić na drobniejsze paski i wyłożyć dno foremki, na to pieczarki.
Na wierzch wbić jajko, doprawić przyprawami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu ścięcia białka. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.