Kwaśnica na mróz

Kwaśnica na  mróz

Zdjęcie - Kwaśnica na  mróz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kwaśnica na  mróz  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

pęto kiełbasy - powinna być o wyraźnym smaku, najlepiej podwędzana i niezbyt chuda

pół kilo wędzonego, surowego boczku
3/4 kg kwaśnej kapusty
1 cebula

2-3 surowe ziemniaki pokrojone w drobną kostkę
5 listków laurowych
ziele angielskie
pieprz
sól
kilka suszonych grzybków
pół litra rosołu

Ziemniaki pokroiłam w kostkę - nie za mała ale i nie za dużą. Boczek pokroiłam w słupki a kiełbasę w plastry, ale dość spore. Na oleju najpierw podsmażyłam cebulę, dodałam boczek i całość smażyłam aż cebula zmięknie. Dodałam kiełbasę i podsmażyłam. Dodałam przyprawy, sól i grzybki. Podsmażyłam chwile i zalałam rosołem. Zagotowałam i dodałam pokrojonej kapusty. ja nie osączam jej z soku - lubię jak kwaśnica jest kwaśna. W razie czego można dolać przegotowanej wody - gdyby było za słone albo za kwaśne.
Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam godzinę. Doprawiłam solą do smaku.

Kategorie przepisów