Kwadraty cytrynowe

Kwadraty cytrynowe

Weekendowa Cukiernia zapraszała w tym tygodniu na cytrynowe ciastka. Upiekłam. Smaczne. :-)

Zdjęcie - Kwadraty cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cytrynowe kwadraty (kwadratowa foremka 20x20 cm)

kruchy spód:

200 g mąki pszennej tortowej

100 g masła

50 g cukru

2-3 łyżki śmietany 18%

wierzch:

2 jajka

150 g cukru

3 niezbyt czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn

Mąkę wymieszałam ze startym na tarce zimnym masłem oraz z dodatkiem cukru. Na koniec dodałam śmietanę. Wyrobiłam ciasto i ułożyłam je na dnie blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką( wykorzystalam dwie keksówki). Piekłam przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

Jajka ubiłam z cukrem. Dodałam do nich mąke, proszek, wymieszałam. na koniec wlałam sok z cytryn. Po wymieszaniu wylałam na wierzch dobrze upieczonych spodów i zapiekałam w 170 stopniach przez ok. pół godziny.

Po przestudzeniu natychmiast wyjęłam z foremek. Zimne ciasto pocięłam na kwadraty. Można wierzch posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Kwadraty cytrynowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów