Kurka, jakie to dobre

Kurka, jakie to dobre

Danie to robiłam tego lata już wielokrotnie, bo bardzo wszystkim smakuje i co parę dni sypią się prośby, bym znowu zrobiła te pyszne kurki. Częstowałam już kurkami wiele osób i zawsze ta prosta potrawa budziła radość. Przepis znalazłam u Alicji. Lubię grzyby w śmietanie, lubię robić coś w kuchni co nie zajmie mi wiele czasu, a budzi tyle entuzjazmu u łakomczuchów. ;-)

Zdjęcie - Kurka, jakie to dobre  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurki w śmietanie

ok. 1/2 kg kurek

ok. 500 ml 30% śmietany

2 cebule

kostka Knorra

sól, pieprz

Grzyby myję i osuszam na ręczniku. Na jednej patelni podgrzewam śmietanę, aż zgęstnieje. Czasami ją mieszam. Na drugiej patelni, na oliwie przesmażam posiekane cebule, a następnie wsypuję kurki i trzymam je na dużym ogniu. Za chwilę dodaję kostkę. Wszystko mieszam. Smażę dotąd, aż płyn powstały po wrzuceniu grzybów, wyparuje. Na koniec kurki łączę ze śmietaną. Podaję je gorące w towarzystwie pysznego pieczywa.

* źródło - blog Alicji

Kategorie przepisów