kurczakowe placuszki
Danie, którego ideę wyczytałam kieeedyś w internecie. Teraz bardzo chętnie uskuteczniam w różnych wariacjach przyprawowych i jestem nieodmiennie zadowolona. Ł. lubi umiarkowanie, ja bardzo - chociaż nie jadam tak często, jak bym chciała - bo jednak najchudsze nie są.
Placuszki kurczakowe
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
mąka ziemniaczana
szczypiorek
ser żółty
Pierś z kurczaka siekam bardzo drobno - no, nie na miazgę, ale dość drobno jednak. Ser żółty trę na dużych oczkach tarki. Umieszczam mięso i ser w misce, dodaję jajko i mąki tyle, aby powstało spójne "ciasto". Do tego szczypiorek (jak ktoś woli - pietruszka, może bazylia?, koperek), przyprawy, jakie kto lubi. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką porcje "ciasta", lekko rozpłaszczając. Smażę na złoto z obu stron. Podaję z ryżem lub ziemniakami i np. surówką z sałaty lodowej i pomidorów z sosem balsamicznym.
Placuszki kurczakowe
1 podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
mąka ziemniaczana
szczypiorek
ser żółty
Pierś z kurczaka siekam bardzo drobno - no, nie na miazgę, ale dość drobno jednak. Ser żółty trę na dużych oczkach tarki. Umieszczam mięso i ser w misce, dodaję jajko i mąki tyle, aby powstało spójne "ciasto". Do tego szczypiorek (jak ktoś woli - pietruszka, może bazylia?, koperek), przyprawy, jakie kto lubi. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką porcje "ciasta", lekko rozpłaszczając. Smażę na złoto z obu stron. Podaję z ryżem lub ziemniakami i np. surówką z sałaty lodowej i pomidorów z sosem balsamicznym.