Kurczak w warzywach

Moja najprostsza wersja kurczaka to duszone udka z warzywami. Robi się je szybko, smakują dobrze i zawsze wychodzą mięciutkie. Można podać z ryżem albo z ziemniakami, jak kto woli.

Zdjęcie - Kurczak w  warzywach  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • koncentrat pomidorowy 
  • tymianek 

Udka obrać ze skóry. Podsmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Obrane warzywa pokroić w zapałkę. Dodać  warzywa do udek, przesmażyć chwilę, podlać bulionem, dusić aż udka będą miękkie,  doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem, można dodać szczyptę cukru. Pod koniec duszenia wyjąć udka, dodać ok. łyżeczkę koncentratu i dokładnie wymieszać. Włożyć udka z powrotem do warzyw. Podawać z ryżęm lub ziemniakami.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Kurczak  szpinakowy
3

Kurczak szpinakowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak w sosie  szpinakowym
5

Kurczak w sosie szpinakowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Roladki z kurczaka z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami
14

Roladki z kurczaka z oliwkami,…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Kurczak z czosnkiem i  parmezanem
11

Kurczak z czosnkiem i parmeza…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kurczak z warzywami i   kuskusem
12

Kurczak z warzywami i kuskus…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kurczak z dynią i warzywami
12

Kurczak z dynią i warzywami

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne