Kurczak w potrawce
Chicken fricassee.
Składniki.
3 szt udzca z kurczaka
2 marchewki
1 kostka bulionowa
2 liść laurowy
3 sztuki ziela angielskiego
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml. bulionu
100 ml. śmietany 36 %
10 dag świeżego agrestu
5 dag rodzynki
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
sok z cytryny
Wykonanie. Kurczaka ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie gotowania dołożyć marchew .Udziec i marchew wyjąć Bulion przecedzić i pozostawić do sosu. W gorącym bulionie namoczyć rodzynki i na 5 minut włożyć świeży agrest, następnie bulion z rodzynkami i agrestem przelać przez sito, owoce osączyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.