Kurczak w potrawce

Kurczak w potrawce

Chicken fricassee.
Zdjęcie - Kurczak w potrawce. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. Zdjęcie - Kurczak w potrawce. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 szt udzca z kurczaka

2 marchewki

1 kostka bulionowa

2 liść laurowy

3 sztuki ziela angielskiego

Sos:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

100 ml. bulionu

100 ml. śmietany 36 %

10 dag świeżego agrestu

5 dag rodzynki

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

sok z cytryny

Wykonanie. Kurczaka ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie gotowania dołożyć marchew .Udziec i marchew wyjąć Bulion przecedzić i pozostawić do sosu. W gorącym bulionie namoczyć rodzynki i na 5 minut włożyć świeży agrest, następnie bulion z rodzynkami i agrestem przelać przez sito, owoce osączyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem.

Kategorie przepisów