Kurczak w pomidorach z chorizo.
Danie obiadowe, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta, czy też dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a smakuje wszystkim i nie wymaga wielu składników. Pikantne chorizo nadaje potrawie dymnego, wędzonego aromatu, a pomidory charakterystycznej słodyczy.
Praca, dom, codzienność. Dni raz dłuższe, raz krótsze.
Ciągle mijam te same drzewa, wykonuję powtarzające się cyklicznie jak w zegarku obowiązki. Ten sam sprzedawca, wciąż w tej samej, czerwonej czapce jutro znów sprzeda mi jabłka. Tylko daszek raz ma przekrzywiony na prawą, a raz na lewą stronę…
Kiedyś chyba była bardziej czerwona… Naprawdę ważne jest tylko to, że to mój ulubiony sprzedawca warzyw w okolicy.
Wciąż lubię ten sam lakier do paznokci, a ulubione szpilki nadal obcierają w tym samym miejscu. Dalej wierzę, że kiedyś przestaną…
Ciągle uwielbiam też smak pomidorów, ale to zupełnie mi nie przeszkadza. Ich smak kojarzy mi się z latem, babcinym ogrodem, gdy krzaki pomidorów były wyższe ode mnie.
Wciąż nie wiem, czy to one były wówczas takie duże, czy ja taka mała…
Składniki:
(4 porcje)
kcal:1248 B:153 W:39 T:50 (1 porcja: ok. 312kcal)
- 2 piersi kurczaka (około 600g)
- 75g pikantnej kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (400g)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- chili w proszku lub płatkach (ilość uzależniona od własnych preferencji)
- sól morska
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- dymka do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
- Chorizo pokrój w kostkę. Rozgrzej głęboką patelnię lub rondel. Wlej oliwę i podsmaż chorizo aż wytopi się z niego zawarty tłuszcz.
- Łyżką cedzakową zdejmij kawałki kiełbasy i przełóż na talerzyk.
- Piersi kurczaka pokrój ukośnie na plastry. Lekko rozbij dłonią i dopraw solą i pieprzem. Ułóż na rozgrzanym tłuszczu z chorizo i podsmaż z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni.
- Cebulę pokrój w piórka, dodaj do garnka i zeszklij.
- Posiekaj czosnek i chwilę podsmaż, uważając, by nie przypalić czosnku.
- Dodaj pokrojone pomidory bez skórki oraz koncentrat pomidorowy i doprowadź całość do wrzenia.
- Dodaj mięso i kiełbasę.
- Podlej 1 szklanką bulionu lub wody i podduś przez około 10-15 minut.
- Dopraw całość do smaku solą i pieprzem, a w razie gdyby sos był zbyt kwaśny, cukrem.
- Gotowe danie przełóż na półmisek i posyp posiekaną dymką (sprawdzi się też kolendra).
- Podawaj z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!