Kurczak w piwie

Kurczak w piwie
Zdjęcie - Kurczak w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1-2 łyżka mąki
  • 400-500 ml ulubionego piwa ciemnego
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • olej Kujawski do smażenia
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarnka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 150-200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz
Przygotowanie Mąkę, paprykę, zioła prowansalskie, sól, pieprz wymieszać. Kurczaka opłukać, osuszyć i opanierować w mieszance. Obsmażyć kilka minut z każdej strony ma oleju rzepakowym Kujawskim. Przełożyć do większego rondelka.


Na patelni obsmażyć również pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę. Smażyć kilka minut aż zrobią się lekko szkliste. Przełożyć do rondelka z kurczakiem. Dodać ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe. Dolać piwo. Dusić na małym ogniu około godziny aż kurczak będzie miękki. Doprawić śmietanką.


Jeśli sos jest za rzadki można wyjąć kurczaka i jeszcze go zredukować dłużej gotując albo zagęścić 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej rozrobionej z 1/3 szklanki zimnej wody.



Przepis pochodzi z ugotujmyto.pl

Kategorie przepisów