Kurczak w parmezanie

Dzisiaj nic szczególnego nie będzie. Zwykły filet z kurczaka, tyle, że w panierce serowej, a konkretnie w parmezanie. Chociaż moim zdaniem można użyć również innego sera np. goudy. Filet jest soczysty  w środku, chrupiący z wierzchu i pięknie złociście wygląda. Do tego ziemniaki przysmażone również na złoto i obiad, który miał się niczym szczególnym nie wyróżniać staje się daniem może nie królewskim ale odświętnym i na specjalne okazje napewno się nadaje.

Zdjęcie - Kurczak w  parmezanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 1 jajko

Fileta oczyścić i rozkroić na kotlety. Jajko rozmieszać z solą i pieprzem. Na talerz wsypać ser, na drugi tartą bułkę. Mięso zanurzać w jajku, następnie w bułce, na koniec  w parmezanie. Obsmażyć filety na rozgrzanej oliwie,  po czym wstawić jeszcze na 15 minut do nagrzanego piekarnika. ( Ja nie wstawiałam, całkowicie usmażyłam tylko na patelni).

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Wątróbka w jagodowym sosie
4

Wątróbka w jagodowym sosie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę
9

Kurczę w słodko-pikantnej glaz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kurczak z  rozmarynem
3

Kurczak z rozmarynem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM
8

KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU…

duszek duszek
Potrawy regionalne

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ W MLECZKU KOKOSOWYM
6

KURCZAK Z BAKŁAŻANEM I CUKINIĄ…

duszek duszek
Potrawy regionalne

kurczak z ananasem
4

kurczak z ananasem

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia