Kurczak w parmezanie

Kurczak w  parmezanie

Dzisiaj nic szczególnego nie będzie. Zwykły filet z kurczaka, tyle, że w panierce serowej, a konkretnie w parmezanie. Chociaż moim zdaniem można użyć również innego sera np. goudy. Filet jest soczysty  w środku, chrupiący z wierzchu i pięknie złociście wygląda. Do tego ziemniaki przysmażone również na złoto i obiad, który miał się niczym szczególnym nie wyróżniać staje się daniem może nie królewskim ale odświętnym i na specjalne okazje napewno się nadaje.

Zdjęcie - Kurczak w  parmezanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • 1 jajko

Fileta oczyścić i rozkroić na kotlety. Jajko rozmieszać z solą i pieprzem. Na talerz wsypać ser, na drugi tartą bułkę. Mięso zanurzać w jajku, następnie w bułce, na koniec  w parmezanie. Obsmażyć filety na rozgrzanej oliwie,  po czym wstawić jeszcze na 15 minut do nagrzanego piekarnika. ( Ja nie wstawiałam, całkowicie usmażyłam tylko na patelni).

Smacznego:)

Kategorie przepisów