Kurczak w musztardzie D. Lebovitza

Kurczak w musztardzie D. Lebovitza
Zdjęcie - kurczak w musztardzie D. Lebovitza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bardzo elegancki przepis, pochodzący z książki "Moja kuchnia w Paryżu". Zrobiłam w ramach testowania, czy aby wino jako przyprawa w końcu nam posmakuje. Niekoszernie przyrządziłam, bo jak najprościej, ale wyszło bardzo smakowicie. Użyłam mięsa bez kości i skóry bo bleee. Wygląda na to, że ciemne piwo i białe wino nam smakuje, ale czerwone wino chyba nie. Sprawdzę to za jakiś czas.
Trzeba mieć:

10 ud (nie pałek) kurczaka - bez kości i skóry
szklankę białego wina
100 ml ostrej musztardy
150 g wędzonego boczku
2 łyżki oliwy
cebulę
łyżeczkę soli
po 1/2 łyżeczki pieprzu, suszonego tymianku i wędzonej papryki
2-3 łyżki słodkiej śmietanki (alergicy pomijają, bez niej też jest dobre)

Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć, dodać cebulę i przesmażać na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać tymianek, wymieszać. Kawałki kurczaka spiąć wykałaczkami. Boczek z cebulą wyjąć, zwiększyć ogień, do garnka dodać oliwę i podsmażyć na niej kawałki kurczaka. Wymieszać musztardę z solą, pieprzem i papryką, dodać do garnka i smażyć, obracając mięso, 2-3 minuty. Wlać wino, a gdy się porządnie spieni, wrzucić boczek z cebulą. Wymieszać, by tzw. fond (czyli wszystkie przysmażone drobinki) oderwał się od dna naczynia, przykryć i dusić na niezbyt dużym ogniu ok. 25 minut, kilka razy przekładając kawałki mięsa. Znakomicie smakuje z bagietką i sałatą.

Kategorie przepisów