Kurczak w miodzie z ananasem
W poszukiwaniu pomysłów na obiad sięgnęłam do kuchni chińskiej. Robiłam podobne dania już kilka razy, ale dzisiejsze, po curry kokosowym z kurczakiem jest chyba następne w kolejce jeśli chodzi o egzotyczność. A wszystko przez imbir, który jest baardzo aromatyczny, dla niektórych osób nawet za bardzo:) Danie ogólnie bardzo smaczne, jednak następnym razem albo zmniejszę ilość imbiru albo całkiem z niego zrezygnuję. Przepis podaję orginalny a Wy sami oceńcie czy go chcecie z czy bez tego korzenia.
Składniki:
- 3 dag korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- puszka ananasa
- po straku żółtej, czerwonej, zielonej papryki
- por
- 80 dag piersi z kurczaka
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka oleju sezamowego
- olej do smażenia
Korzeń imbiru obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Czosnek obrac i posiekać. Ananas osączyć z zalewy, pokroić w dużą kostkę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Por umyć, pokroić w talarki. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące kukurydzianej ( 2 łyżeczki zostawić do zagęszczenia sosu). Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać mocno olej, włożyć mięso, smażyć 3-5 minut, przełożyć na talerz. Warzywa z imbirem i ananasem smażyć na pozostałym na patelni tłuszczu i przełożyć na talerz. Na patelnię wlać szklankę wody. Mąkę kukurydzianą rozprowadzić sosem sojowym, dodać miód, olej sezamowy i wymieszać. Wlać na patelnię i mieszając gotować około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć warzywa z ananasem oraz mięso i gotować jeszcze 2 minuty. Podawac z ryżem.
Smacznego:)