Kurczak w krakersach
Przepis Nigelli na tego pysznego kurczaczka znalazłam Na Grabinie u Moniki. Bardzo mi się spodobał pomysł upieczenia mięska obtoczonego w krakersach. Musze powiedzieć, że to strzał w dziesiątkę! Mięsko kurczaka (ja użyłam piersi) jest mięciutkie i delikatne dzięki moczeniu w jogurcie, natomiast z wierzchu otacza go chrupiąca krakersowa panierka. Bardzo nam wszystkim smakowało, a synek ciągle pyta czy zrobię jeszcze tego pysznego kurczaczka. Polecam, musicie spróbować!
Składniki:
*1 pierś z kurczaka
*1 jogurt naturalny
*1 paczka krakersów
*sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, włożyć do miseczki i zalać jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Zostawić na 1 godzinę lub dłużej (ja zostawiłam na całą noc w lodówce).
Krakersy pokruszyć. Wyjmować kawałki mięska z jogurtu i obtaczać w krakersach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.
Smacznego:)