Kurczak tandoori

Kurczak tandoori


Chicken tandoori
Zdjęcie - Kurczak tandoori - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem.
Zdjęcie - Kurczak tandoori - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 udka

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru

2 ząbki czosnku zmiażdżonego

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka kolendry mielonej

1 łyżeczka kminku mielonego

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

1 łyżka pasty z tamaryndowca

100 ml wody

1 łyżka oleju

Liście sałaty,

2 pomidorki cherry

2 ćwiartki cytryny

½ cebuli

Wykonanie. W miseczce wymieszać jogurt, posiekany imbir, przeciśnięty czosnek, sproszkowane chilli, kolendrę, kminek, sól i barwnik spożywczy. W każdym udku zrobić 2-3 nacięcia ,włożyć do jogurtu z przyprawami, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 h. Pastę z tamaryndowca zalać wodą ,po 15 minutach przecedzić. Dodać do udek w marynacie i znowu odstawić na 2 h do lodówki. Udka wyjąc z marynaty, ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec w 180 stop. około 35 minut. Udka ułożyć na sałacie ,posypać krążkami cebuli ,dodać połówki pomidorków i cząstkę cytryny. Czerwone udka tandoori podałem z kotlecikami z kapusty.
W Indiach zjecie z chlebkiem naan i miętową raitas.

Kategorie przepisów