Kurczak po brazylijsku

Kurczak po  brazylijsku

Ten przepis trafił w mój gust doskonałym połączeniem delikatnego mięsa kurczaka i ananasów. Wiele razy łączyłam mięso z tymi owocami ale tutaj dodatkową jeszcze dla mnie atrakcją były pomidory. Trochę się obawiałam jak to wszystko się skomponuje ale okazało się, że smaki znakomicie się połączyły. Przepis pochodzi z wielokrotnie cytowanej przeze mnie już książki Jeden garnek - wiele potraw i jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Zdjęcie - Kurczak po  brazylijsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 udka
  • puszka ananasa
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2-3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz,
  • mielona, ostra papryka
  • oliwa do smażenia

Oliwę rozgrzać na patelni. Posolone i popieprzone udka obsmażyć na złoty kolor. Dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, dolać ocet, sos sojowy, doprawić do smaku i dusić do miękkości. Pod koniec dodać ananasy i jeszcze  dusić chwilę. Podawać z ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów