Kurczak po brazylijsku
Ten przepis trafił w mój gust doskonałym połączeniem delikatnego mięsa kurczaka i ananasów. Wiele razy łączyłam mięso z tymi owocami ale tutaj dodatkową jeszcze dla mnie atrakcją były pomidory. Trochę się obawiałam jak to wszystko się skomponuje ale okazało się, że smaki znakomicie się połączyły. Przepis pochodzi z wielokrotnie cytowanej przeze mnie już książki Jeden garnek - wiele potraw i jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.
Składniki:
- 4 udka
- puszka ananasa
- 2 pomidory
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2-3 łyżki octu winnego
- sól, pieprz,
- mielona, ostra papryka
- oliwa do smażenia
Oliwę rozgrzać na patelni. Posolone i popieprzone udka obsmażyć na złoty kolor. Dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, dolać ocet, sos sojowy, doprawić do smaku i dusić do miękkości. Pod koniec dodać ananasy i jeszcze dusić chwilę. Podawać z ryżem.
Smacznego:)