Kurczak pieczony z warzywami
Jeśli chodzi o obiady przygotowywane w trakcie tygodnia pracy, nie ma to jak coś jednogarnkowego. Nie musi to być jednak zupa czy gulasz.
Pieczony kurczak ( a w zasadzie podudzia- bo pieką się naprawdę szybko, a dodatkowo mają dobre mięso), do tego ziemniaki i warzywa. Do piekarnika i po 40 minutach (w trakcie których można sobie odpocząć!), obiad ląduje na stole.
Całość przygotujcie wcześniej, a przed obiadem tylko hyc- do pieca!
Dodatki wybierać możecie w zależności od zasobów lodówki i pory roku- u mnie to papryka, pieczarki, czerwona cebula, możecie dodać jednak ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, cukinię czy nawet kolby kukurydzy. Eksperymentujcie śmiało! :)
Składniki- podudzia kurczaka - 8 szt
- oliwa - 2 + 1 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- ocet balsamiczny - 2 łyżeczki
- miód - 1 łyżeczka
- papryka czerowna - 1 szt
- papryka żółta - 1 szt
- cebula czerwona - 2 szt
- pieczarki - ok. 1 szt
- sól, pieprz -
Podałam proporcje przykładowe, nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by upiec miej mięsa/więcej warzyw lub odwrotnie.
Kurczaka przypraw solą i pieprzem, włóż do foliowego woreczka (lub miski), dopraw pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem i miodem. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
Paprykę oczyść, pokrój na ćwiartki. Pieczarki przepołów, cebulę pokrój na ósemki. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Mięso i warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość możesz skropić marynatą pozostałą po bejcowaniu kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 45 minut.