Kurczak pieczony z warzywami

Kurczak pieczony z warzywami

Zdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli chodzi o obiady przygotowywane w trakcie tygodnia pracy, nie ma to jak coś jednogarnkowego. Nie musi to być jednak zupa czy gulasz.

Zdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczony kurczak ( a w zasadzie podudzia- bo pieką się naprawdę szybko, a dodatkowo mają dobre mięso), do tego ziemniaki i warzywa. Do piekarnika i po 40 minutach (w trakcie których można sobie odpocząć!), obiad ląduje na stole.

Całość przygotujcie wcześniej, a przed obiadem tylko hyc- do pieca!

Zdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodatki wybierać możecie w zależności od zasobów lodówki i pory roku- u mnie to papryka, pieczarki, czerwona cebula, możecie dodać jednak ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, cukinię czy nawet kolby kukurydzy. Eksperymentujcie śmiało! :)

Zdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak pieczony z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Podałam proporcje przykładowe, nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by upiec miej mięsa/więcej warzyw lub odwrotnie.

Kurczaka przypraw solą i pieprzem, włóż do foliowego woreczka (lub miski), dopraw pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem i miodem. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.

Paprykę oczyść, pokrój na ćwiartki. Pieczarki przepołów, cebulę pokrój na ósemki. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Mięso i warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość możesz skropić marynatą pozostałą po bejcowaniu kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 45 minut.

Kategorie przepisów