Kurczak pieczony w cytrusach.

Kurczak pieczony w cytrusach.

Pieczony kurczak – nie ma domu, w którym się go nie przyrządza i nie ma osoby, która nie ma ochoty na złocistą, chrupiącą skórkę. Przepisów na niego jest wiele i każdy jest wyśmienity, bowiem pieczony kurczak zawsze smakuje wyśmienicie.

Nie wiem co w sobie ma ta potrawa, ale lubią go wszyscy mięsożerni ludzie. Zarówno dzieci, jak i dorośli. Największą furorę na stole robi kurczak pieczony w całości. Ja najbardziej lubię piec go w takiej formie, jak prezentują fotografie. Spotkałam się w porównaniem tak pieczonego kurczaka do motyla – coś w tym jest, ale ja osobiście nie przywykłam tak go nazywać. Dla mnie jest to świetny i niezawodny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Mięso tak rozcięte szybciej i równomierniej się piecze i nie wymaga odwracania w piekarniku. Połączenie świeżych ziół i cytrusów świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.

Zdjęcie - Kurczak pieczony w cytrusach. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kurczak w całości
  • po kilka gałązek tymianku, rozmarynu i bazylii
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka umyj i dokładnie osusz.
  • Ostrym nożem lub kuchennymi nożycami usuń szyjkę, a następnie rozetnij kurczaka wzdłuż mostka (pomiędzy piersiami). Kręgosłup pozostaw w całości. Rozłóż mięso płasko. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na dno naczynia ułóż pokrojoną w piórka cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, plastry cytrusów (kilka pozostaw do obłożenia kurczaka) oraz zioła. Całość skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Na tak przygotowanym podłożu połóż na płasko kurczaka i skrop oliwą.
  • Na kurczaku ułóż po kilka plasterków cytrusów.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do miękkości. Jeśli skrzydełka zaczną się nadto rumienić, owiń je folią aluminiową. W zależności od wielkości, czas pieczenia kurczaka będzie się różnił. Przed końcem pieczenia zsuń z mięsa plastry cytrusów, jeśli jeszcze mają sok, wyciśnij go na kurczaka i dopiecz do zrumienienia skórki.
  • Średniej wielkości kurczak powinien piec się około 1 godziny bez przykrycia.
  • Przed podaniem można polać kurczaka wytworzonym sosem lub skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy lub cytryny.

Smacznego!

Zdjęcie - Kurczak pieczony w cytrusach. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak pieczony w cytrusach. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów