Kurczak limonkowo-miodowy

Zdjęcie - Kurczak  limonkowo-miodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 20
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 10minuty

Potrzebujecie pomysłu na szybki obiad? Wystarczy rano zamarynować mięso, a po powrocie z pracy rzucić na patelnię. Sekret oczywiście tkwi w marynacie. Dzisiejsze składniki to limonka i miód. Dodałam, też listki świeżego estragonu i starty czosnek. Danie błyskawiczne i bardzo dobre.

Składniki Instrukcje

Filet umyć i osuszyć. Przekroić na pół i jeszcze raz wzdłuż, tak aby wyszły 4 porcje. Każdą porcję lekko rozbić. W głębokim naczyniu umieścić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz. Następnie wlać wyciśnięty sok z limonki i otartą skórkę, wymieszać. Dodać miód, wymieszać. Na koniec wlewać stopniowo oliwę, cały czas mieszając. Wszystkie składniki marynaty  powinny ładnie się połączyć. Dodać listki świeżego estragonu.

W tak przygotowaną marynatę włożyć porcje mięsa, powinny być pokryte z każdej strony, odstawić do lodówki, najlepiej na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmować z marynaty i smażyć na patelni, najlepiej grillowej, po kilka minut z każdej strony.

Podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego:)

Zdjęcie - Kurczak  limonkowo-miodowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczony filet kurczaka z marynaty cytrynowo – miodowej
1

Pieczony filet kurczaka z mary…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem
2

Udka z kurczaka z cytryną i ro…

food² food²
Food Square

Kurczak duszony z miodem i cytryną
2

Kurczak duszony z miodem i cyt…

Dzi Dzi
karmelowy

Limonkowe szaszłyki z kurczaka z salsą z mango
1

Limonkowe szaszłyki z kurczaka…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pierś z kurczaka wg. Marco Pierre White
4

Pierś z kurczaka wg. Marco Pie…

PrzepisoTeka PrzepisoTeka
PrzepisoTeka

Kurczak w sosie limonkowym
1

Kurczak w sosie limonkowym

figmara figmara
figowe smaki