Kurczak limonkowo-miodowy
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Potrzebujecie pomysłu na szybki obiad? Wystarczy rano zamarynować mięso, a po powrocie z pracy rzucić na patelnię. Sekret oczywiście tkwi w marynacie. Dzisiejsze składniki to limonka i miód. Dodałam, też listki świeżego estragonu i starty czosnek. Danie błyskawiczne i bardzo dobre.
Składniki- podwójny filet z kurczaka - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- miód - 2-3 łyżki
- limonka - 1 szt.
- estragon - 2-3 gałązki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- oliwa - ok. 100 ml
Filet umyć i osuszyć. Przekroić na pół i jeszcze raz wzdłuż, tak aby wyszły 4 porcje. Każdą porcję lekko rozbić. W głębokim naczyniu umieścić przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz. Następnie wlać wyciśnięty sok z limonki i otartą skórkę, wymieszać. Dodać miód, wymieszać. Na koniec wlewać stopniowo oliwę, cały czas mieszając. Wszystkie składniki marynaty powinny ładnie się połączyć. Dodać listki świeżego estragonu.
W tak przygotowaną marynatę włożyć porcje mięsa, powinny być pokryte z każdej strony, odstawić do lodówki, najlepiej na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmować z marynaty i smażyć na patelni, najlepiej grillowej, po kilka minut z każdej strony.
Podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego:)