Kurczak jak z KFC :)
Myślę, że smaku kurczaka z KFC nie muszę nikomu opisywać. Większość z was z pewnością przynajmniej raz w życiu go próbowała. Niektórzy mogliby zajadać się nim bez przerwy, inni - wręcz przeciwnie - nigdy więcej po niego nie sięgną. Ja jestem zupełnie neutralna. Zdarza mi się czasami go zjeść, ale nie pałam do niego jakimiś głębszymi uczuciami. Dużo bardziej smakuje mojemu mężowi i dlatego, kiedy znalazłam przez przypadek u Margarytki przepis na kurczaka, który miał smakować zupełnie jak to słynny fast food, od razu postanowiłam go przyrządzić. Mąż ucieszył się z niespodzianki i przyznał, że całość smakuje rzeczywiście dość podobnie. Kawałki wyszły pikantne, co akurat wg męża było plusem, ale możecie spokojnie zmniejszyć ilość papryki. Najlepsze od razu po usmażeniu - później również były smaczne, ale panierka traciła swą chrupkość. Z frytkami, świeżą surówką i sosem czosnkowym taki kurczak świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe :)
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- pół łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Ciasto:
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 3/4 łyżeczki mielonego chili
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki mielonego imbiru
Ponadto:
- do panierowania: szklanka mąki pszennej+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- do smażenia: około 1-1,5 l oleju do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na podłużne paski. Oprószyć solą, pieprzem, chili i słodką papryką. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotować ciasto:
Jajko zmiksować z mlekiem, mąką i przyprawami. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlać je do miski z kawałkami kurczaka i wymieszać. Każdy kawałek mięsa musi być obtoczony w cieście.
W dużym naczyniu wymieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Do mieszanki wkładać po 3-4 kawałki kurczaka. Potrząsać pojemnikiem tak, aby każdy kawałek kurczaka był dobrze obtoczony mąką. W rondlu lub frytkownicy rozgrzać olej do temperatury ok. 175 stopni (oleju powinno być na tyle dużo, aby kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały). Wkładać po 4-5 kawałków kurczaka i smażyć przez kilka minut, aż będzie dobrze zrumieniony. Usmażonego kurczaka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego :)