Kurczak Hispalis

Kurczak Hispalis
Zdjęcie - Kurczak Hispalis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepis Seniorki z forum CinCin.
Kurczak wyszedł pyszny - bardzo imprezowy.

Składniki
1 kurczak (ja biorę 6 górnych części udek, tak około 1 kg)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
3 łyżki oliwy lub oleju
1 strąk czerwonej papryki
1/2 kieliszka sherry, porto lub madery- zapomniałam...
1 mała puszka pomidorów pelati
1 łyżeczka ciemnego sosu pieczeniowego w proszku
12 oliwek nadziewanych papryką
1 pomarańcza bez pestek

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Ja z górnych części udek usuwam od strony wewnętrznej zbędny tłuszcz, skórę i kości. Zostawiam tylko skórkę na wierzchu udka i kość udową. Tak przygotowanego kurczaka lub udka solimy, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy w gorącym oleju lub oliwie, dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy 20 minut, pod uchyloną lekko pokrywką na niewielkim ogniu. Po tym czasie wlewamy alkohol, zagotowujemy, dodajemy pomidory, sos w proszku i dusimy jeszcze według przepisu 5 minut, a ja duszę dalsze 15 minut, żeby kurczak był miękki, a sos dość gęsty i jednolity. Teraz dodaję obrane i podzielone na cząstki mandarynki, kto chce może dodać zgodnie z przepisem cząstki pomarańczy, oraz oliwki. Duszę jeszcze 5 - 10 minut, żeby wszystkie smaki się połączyły i podaję z ryżem wypieczonym na sypko, do którego dodaję pokrojone w plasterki nadziewane papryką oliwki i starty parmezan. Jako dodatek sałata z młodą cebulą, pieprzem i kwaśną śmietaną.



Zdjęcie - Kurczak Hispalis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak Hispalis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów