Kurczak curry
Składniki:
- ½ czerwonej cebuli
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
- 1 czubata łyżka ulubionej pasty curry
- 1 czerwona papryka
- 300 g pomidorów krojonych z puszki
- 100 ml mleka kokosowego
- 200 g różyczek kalafiora
- 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku
- 100 g ugotowanego groszku
- natka kolendry do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka, mięso w paseczki, paprykę w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej Vita z dodatkiem lnianki. Wrzuć mięso, smaż przez 5 minut. Pod koniec tego czasu dodaj pastę curry i wymieszaj starannie.
Krok 2
Dodaj cebulę i paprykę, smaż przez 3 minuty. Wlej pomidory oraz ¼ szklanki wody. Przykryj i gotuj przez 10 minut.
Gdy curry się gotuje, kalafior podziel na drobne różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przełóż na patelnię.
Krok 3
Do curry dodaj mleko kokosowe, sos sojowy i ugotowany wcześniej groszek. Wymieszaj i gotuj bez przykrycia 5 minut.
Danie podawaj posypane nacią kolendry. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu jaśminowego.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 45 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: średnio trudne