Kurczak curry

Kurczak curry
Zdjęcie - Kurczak curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ½ czerwonej cebuli
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
  • 1 czubata łyżka ulubionej pasty curry
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g pomidorów krojonych z puszki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku
  • 100 g ugotowanego groszku
  • natka kolendry do posypania
Zdjęcie - Kurczak curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, mięso w paseczki, paprykę w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej Vita z dodatkiem lnianki. Wrzuć mięso, smaż przez 5 minut. Pod koniec tego czasu dodaj pastę curry i wymieszaj starannie.

Zdjęcie - Kurczak curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Dodaj cebulę i paprykę, smaż przez 3 minuty. Wlej pomidory oraz ¼ szklanki wody. Przykryj i gotuj przez 10 minut.

Gdy curry się gotuje, kalafior podziel na drobne różyczki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i przełóż na patelnię.

Zdjęcie - Kurczak curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do curry dodaj mleko kokosowe, sos sojowy i ugotowany wcześniej groszek. Wymieszaj i gotuj bez przykrycia 5 minut.

Danie podawaj posypane nacią kolendry. Najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu jaśminowego.

Zdjęcie - Kurczak curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 45 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: średnio trudne

Zdjęcie - Kurczak curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów