Kürbis-Gorgonzola-Pasta
Efektowny,orginalny w smaku posiłek z makaronem i dynią w roli głównej do przygotowania w niecałe 30 minut.To pyszne danie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej szczególne okazje.Ser gorgonzola ma odpowiednią gęstość,łatwo się rozpuszcza,dlatego idealnie nadaje sie na szybki sos.Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą,delikatną w smaku dynią ,a dodatek włoskich orzechów i szałwi dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję.Użylam zielonego makaronu szpinakowego,choć oczywiście nadaje się każdy inny.Bardzo pyszne,bardzo syte,polecam
Składniki na 2 porcje:
400 g dyni Hokkaido
150 ml śmietanki kremówki
200g makaronu ( u mnie szpinakowe wstążki)
3 gałazki szałwi
30 g włoskich orzechów
100 g sera gorgonzola ( dalam 50-60 g)
sól
Wykonanie:
- makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
- dynię przekroić,wypestkować i przy pomocy lyżki pozbawić także miekkiej części.Pokroić w 2-cm szpalty,następnie w 1-cm kawałki
- w szerokim rondlu podgrzać 150 ml śmietany kremówki.Dodać pokrojoną w kostkę dynię,posolić i przykrytą,na średnim ogniu gotować okolo 10-12 minut.Im mniejsza kostka,tym szybciej dynia będzie miękka
- oberwać listki z szałwi i pokroić w poprzek w wąskie paseczki
- orzechy włoskie posiekać
- szałwię i pokruszoną gorgonzole dodać do dyni,mieszajac do rozpuszczenia
- odcedzić makaron ,ułożyć na talerzach z przygotowanym sosem dyniowo-serowym .Posypać posiekanymi orzechami
1 porcja to 26 g białka,50 g tłuszczu,79 g weglowodanów i 895 kcal
źrodło:Essen & Trinken für jeden Tag Heft 10/2014