Kulki mięsne w occie
Szczerze mówiąc nie spodziewałam się fajerwerków po tej potrawie tymczasem okazało się, że kulki mięsne smakują rewelacyjnie. Marynowane w ostrej zalewie octowej nabrały fantastycznego, wyrazistego smaku i są po prostu genialne. Bardzo polecam.
Składniki:
- 70 dag łopatki wieprzowej zmielonej
- 1 jajko
- 1-3 łyżki bułki tartej
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- czerwona słodka i ostra papryka
- majeranek
- garść naci pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 l bulionu
Składniki na marynatę:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 marchewki
- 2 duże cebule
- 8 liści laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki na kulki wymieszać w misce i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na patelni z dwóch stron.
Zagotować wodę na marynatę z pozostałymi składnikami. Marchewkę pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki, które należy opalić na gazie. Całość gotować 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Zimne kulki zalać zimną zalewą i odstawić do lodówki na 24 h. Następnego dnia wyjąć z zalewy i serwować.
Smacznego:)