Kulki mięsne w occie

Kulki mięsne w occie

Szczerze mówiąc nie spodziewałam się fajerwerków po tej potrawie tymczasem okazało się, że kulki mięsne smakują rewelacyjnie. Marynowane w ostrej zalewie octowej nabrały fantastycznego, wyrazistego  smaku i są po prostu genialne. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Kulki mięsne w occie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 70 dag łopatki wieprzowej zmielonej
  • 1 jajko
  • 1-3 łyżki bułki tartej
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • czerwona słodka i ostra papryka
  • majeranek
  • garść naci pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu

Składniki na marynatę:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku

Wszystkie składniki na kulki wymieszać w misce i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na patelni z dwóch stron.

Zagotować wodę na marynatę z pozostałymi składnikami. Marchewkę pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki, które należy opalić na gazie. Całość gotować 5 minut.  Odstawić do wystudzenia. Zimne kulki zalać zimną zalewą i odstawić do lodówki na 24 h. Następnego dnia wyjąć z zalewy i serwować.

Smacznego:)

Kategorie przepisów