Kulki daktylowo-orzechowe
Daktyle to owoce o dużej zawartości potasu, błonnika, witamin z grupy B i fosforu, które z powodzeniem mogą zastąpić niezdrowe słodycze. Smak tych owoców świetnie komponuje się z masłem orzechowym, dlatego w dzisiejszej propozycji połączyłam je w postać smakowitych kulek. Pralinki można obtoczyć w gorzkim kakao co świetnie będzie kontrastować, ze słodkimi daktylami.
Ilość: 15 sztuk
Składniki:
- 100 g suszonych daktyli,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 2 łyżki płatków jaglanych,
- 1 łyżka kakao do obtoczenia,
- 1 łyżka wiórków kokosowych do obtoczenia
Przygotowanie:
Daktyle należy zalać ciepłą wodą na 15 min, aby zmiękły. Po tym czasie odlać wodę. Daktyle zmiksować z masłem orzechowym na gładką masę. Przełożyć do miseczki. Wiórki kokosowe i płatki jaglane zmielić na mączkę, dodać do masy daktylowej. Wymieszać, odstawić na 10 min do lodówki. Z masy formować niewielkie kulki, które można obtaczać w wiórkach kokosowych lub kakao. Przechowywać w lodówce.