Kulebiak drożdżowy z rybą

Kulebiak drożdżowy z rybą

Zdjęcie - Kulebiak drożdżowy z rybą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kulebiak drożdżowy z rybą. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Farsz rybny. 80 dag dorsza, 1 jajko, 1 cebula, imbir, tymianek, chilli, 1 łyżeczka natki pietruszki, sól, pieprz 

Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki, 5 dag drożdży, 1 jajko, 150- 200 ml wody, 50 ml oleju, 0,5 łyżeczki soli

Z drożdży,1 łyżki mąki i wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło. Kiedy rośnie, ryby zalać wrzątkiem i zagotować. Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości. Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać jajko, zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek farszu rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min. Piec w temp.190 stop.35 min-40 min. Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min.
Smacznego.

Kategorie przepisów