
Ostatnio polubiłam wszelkiego rodzaju podpłomyki jak
lawasz z patelni, czy hinduskie chlebki
chapati. Robi się je naprawdę szybko i zastępują pieczywo w upalny dzień lub kiedy naprawdę nie mamy już czasu upiec klasyczny chleb.
Tak przygotowane podpłomyki można zapakować do plecaka i zabrać ze sobą na piknik, albo podać do obiadu np. aromatycznego leczo. Można je też śmiało posmarować np. ulubioną pastą, czy dodać jako ozdoba i przekąska do ulubionej sałatki.
Możliwości podania jest wiele, ale także sposobów przygotowania. Tym razem do prostego ciasta dodałam puree z kukurydzy. Wystarczy ugotować kolby (w sezonie) i odciąć ugotowane ziarenka, po czym je zmiksować lub użyć odsączonej z zalewy kukurydzę z puszki.
Podpłomyki zdecydowałam się upiec, chociaż równie dobrze można je krótko podgrzać na suchej i rozgrzanej patelni.
Recepturę można też trochę zmienić i np. 100 g mąki pszennej zastąpić kukurydzianą.







Kukurydziane podpłomyki Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 10 min Calkowity czas: 20 min Porcje: 8 Składniki
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 150 g puree z kukurydzy
- łyżka oliwy
- łyżeczka soli
- 150 ml letniej wody
Instrukcja
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy puree z kukurydzy, sól i oliwę.
- Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy ciasto krótko ręką do połączenia składników.
- Elastyczną kulę z ciasta kładziemy na blacie, podsypujemy mąką i wałkujemy na okrągły placek grubości 0,5 cm.
- Koło dzielimy na 8 części (trójkątów), każdy z nich delikatnie rozciągamy i układamy na blasze wyłożonej pergaminem,
- Blachę w podpłomykami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
- Upieczone chlebki podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.