Kukurydziane podpłomyki

Kukurydziane podpłomyki
Zdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatnio polubiłam wszelkiego rodzaju podpłomyki jak lawasz z patelni, czy hinduskie chlebki chapati. Robi się je naprawdę szybko i zastępują pieczywo w upalny dzień lub kiedy naprawdę nie mamy już czasu upiec klasyczny chleb. Tak przygotowane podpłomyki można zapakować do plecaka i zabrać ze sobą na piknik, albo podać do obiadu np. aromatycznego leczo. Można je też śmiało posmarować np. ulubioną pastą, czy dodać jako ozdoba i przekąska do ulubionej sałatki. Możliwości podania jest wiele, ale także sposobów przygotowania. Tym razem do prostego ciasta dodałam puree z kukurydzy. Wystarczy ugotować kolby (w sezonie) i odciąć ugotowane ziarenka, po czym je zmiksować lub użyć odsączonej z zalewy kukurydzę z puszki. Podpłomyki zdecydowałam się upiec, chociaż równie dobrze można je krótko podgrzać na suchej i rozgrzanej patelni. Recepturę można też trochę zmienić i np. 100 g mąki pszennej zastąpić kukurydzianą. Zdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kukurydziane podpłomyki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kukurydziane podpłomyki Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min Czas pieczenia: 10 min Calkowity czas: 20 min Porcje: 8 Składniki
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 150 g puree z kukurydzy
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • 150 ml letniej wody
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy puree z kukurydzy, sól i oliwę.
  2. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy ciasto krótko ręką do połączenia składników.
  3. Elastyczną kulę z ciasta kładziemy na blacie, podsypujemy mąką i wałkujemy na okrągły placek grubości 0,5 cm.
  4. Koło dzielimy na 8 części (trójkątów), każdy z nich delikatnie rozciągamy i układamy na blasze wyłożonej pergaminem,
  5. Blachę w podpłomykami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut.
  6. Upieczone chlebki podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

Kategorie przepisów