Kukurydza na ostro

Kukurydza na ostro

Kolejny przepis kuchni indyjskiej!

Wkroczyła ona ostatnio do mojego menu i wcale nie zamierza z niego wychodzić ;)

I dobrze – bo każde nowe danie zachwyca mnie coraz bardziej!

Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , szybkie danie , które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło.

Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw , podana u mnie w placuszkami z ciecierzycy tworzy fenomenalną całość!

Polecam!

Nie tylko wielbicieli hinduskich smaków!

Zdjęcie - Kukurydza na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* kukurydza w puszce – 200 g

* kminek mielony – 1 łyżeczka

* czosnek – 2 ząbki

* mielona kolendra – 1 łyżeczka

* sól – 1 łyżeczka

* papryczka chili zielona – 1 szt

* papryczka chili czerwona – 1 szt

* cebula – 1 szt

* masło ghee – 3 łyżki

* sok z cytryny – 0,5 łyżeczki

Zdjęcie - Kukurydza na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól , posiekaną zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę.

Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając.

Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka minut.

Skrapiamy odrobiną soku cytrynowego.

Podajemy gorące np. z placuszkami z ciecierzycy , chlebkami indyjskimi lub też zwykłymi plackami ziemniaczanymi.

Pycha!

Zdjęcie - Kukurydza na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów