Kukurydza na ostro
Kolejny przepis kuchni indyjskiej!
Wkroczyła ona ostatnio do mojego menu i wcale nie zamierza z niego wychodzić ;)
I dobrze – bo każde nowe danie zachwyca mnie coraz bardziej!
Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , szybkie danie , które jest fajnym pomysłem na podwieczorek albo kolację na ciepło.
Kukurydza z dodatkiem aromatycznych przypraw , podana u mnie w placuszkami z ciecierzycy tworzy fenomenalną całość!
Polecam!
Nie tylko wielbicieli hinduskich smaków!
SKŁADNIKI:
* kukurydza w puszce – 200 g
* kminek mielony – 1 łyżeczka
* czosnek – 2 ząbki
* mielona kolendra – 1 łyżeczka
* sól – 1 łyżeczka
* papryczka chili zielona – 1 szt
* papryczka chili czerwona – 1 szt
* cebula – 1 szt
* masło ghee – 3 łyżki
* sok z cytryny – 0,5 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
W moździerzu tłuczemy kminek , posiekany czosnek , kolendrę , sól , posiekaną zieloną chili i drobno posiekaną cebulę na gładką pastę.
Na patelni roztapiamy masło , dodajemy pastę i smażymy ok. 5-7 minut na średnim ogniu cały czas mieszając.
Dodajemy zmiażdżoną czerwoną papryczkę chili , a następnie kukurydzę i smażymy jeszcze kilka minut.
Skrapiamy odrobiną soku cytrynowego.
Podajemy gorące np. z placuszkami z ciecierzycy , chlebkami indyjskimi lub też zwykłymi plackami ziemniaczanymi.
Pycha!