Kruszon

Kruszon

Jest to ciasto podobne do popularnego pleśniaka, a w innej wersji - strzępca. Różni się tym, że w środku, oprócz owoców i piany, znajduje się też twaróg. Zgodnie z przepisem skorzystałam z brzoskwiń, ale myślę, że sprawdziłyby się również jabłka, a w sezonie może i truskawki?

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki krupczatki

5 żółtek

200 g masła

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

0,5 kg twarogu w kostce

1 budyń śmietankowy

1 jajko

1 cukier waniliowy

1 duża puszka brzoskwiń

Piana:

5 białek

0,5 szklanki cukru pudru

łyżeczka mąki ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

Masło posiekaj z mąką i resztą składników, wyrób, następnie podziel na 3/4 i 1/4, owiń folią i włóż do lodówki co najmniej na godzinę.

Ser włóż do miski, pokrusz widelcem, dodaj cukier, jajko i budyń, wymieszaj.

Większą część ciasta włóż do wysmarowanej tłuszczem blachy, krusząc na kawałki w ten sposób, aby zapełnić całą formę. Na cieście rozłóż ser, a na nim ułóż osączone z soku brzoskwinie. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj cukier, mąkę i proszek, miksuj jeszcze przez chwilę. Wyłóż pianę na brzoskwinie, a na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta.

Piecz ok. 45 minut w 190 stopniach.

Zdjęcie - Kruszon  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów