Kruszon
Jest to ciasto podobne do popularnego pleśniaka, a w innej wersji - strzępca. Różni się tym, że w środku, oprócz owoców i piany, znajduje się też twaróg. Zgodnie z przepisem skorzystałam z brzoskwiń, ale myślę, że sprawdziłyby się również jabłka, a w sezonie może i truskawki?
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
200 g masła
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
0,5 kg twarogu w kostce
1 budyń śmietankowy
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 duża puszka brzoskwiń
Piana:
5 białek
0,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
Masło posiekaj z mąką i resztą składników, wyrób, następnie podziel na 3/4 i 1/4, owiń folią i włóż do lodówki co najmniej na godzinę.
Ser włóż do miski, pokrusz widelcem, dodaj cukier, jajko i budyń, wymieszaj.
Większą część ciasta włóż do wysmarowanej tłuszczem blachy, krusząc na kawałki w ten sposób, aby zapełnić całą formę. Na cieście rozłóż ser, a na nim ułóż osączone z soku brzoskwinie. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj cukier, mąkę i proszek, miksuj jeszcze przez chwilę. Wyłóż pianę na brzoskwinie, a na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta.
Piecz ok. 45 minut w 190 stopniach.