Krupnik z suszonymi prawdziwkami

Krupnik z suszonymi prawdziwkami
Zdjęcie - Krupnik z suszonymi prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krupnik z suszonymi prawdziwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


W ramach zabawy Gotujemy po polsku II zorganizowanej, jak w poprzednim roku, przez Kuchnię Ireny i Andrzeja przygotowałam krupnik. Akcji patronuje serwis zpierwszegotloczenia.pl.
Odnoszę wrażenie, nie wiem, czy słuszne, że zupy traktuje się po macoszemu. Bo jak się zje zupę to nie ma się miejsca na drugie danie. My bardzo często (a bywa, że codziennie przez jakiś czas) jemy zupy na lunch, w okolicach godz. 12-13. Jemy je również na kolację. Znam takich, którzy jedzą zupy na śniadanie. Nie ma obowiązku jedzenia zupy bezpośrednio przed drugim daniem:) Zupa u nas stanowi samodzielny posiłek. Daje siłę i rozgrzewa. Poza tym, to spora porcja warzyw, bardzo ważnych w codziennej diecie.

Krupnik ma dla mnie dwa oblicza - łagodne, aksamitne, z grubym pęczakiem lub trochę bardziej „charakterny” - o wyraźnym aromacie suszonych grzybków, z kaszą jęczmienną i ciemniejszym kolorze. Do niedawna gotowałam tylko krupnik z mlekiem, na który przepis podawałam tutaj. Tej jesieni jednak postanowiłam powrócić do starej dobrej kaszy jęczmiennej.
Krupnik z suszonymi grzybkami, to typowo jesienna zupa. Zabielona śmietaną i posypana natką pietruszki. Pycha!

Krupnik z suszonymi prawdziwkami

1,5 litra wody
0,5 szkl. kaszy jęczmiennej
5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
3 marchewki pokrojone w kostkę
biała część niewielkiego por pokrojona w plasterki
1 pietruszka
1 mała garść suszonych prawdziwków (kapeluszy)
sól, kilka kropel soku z cytryny
śmietana (używam śmietanę marki Piątnica - do zupy)

Poprzedniego dnia wieczorem zalać grzyby niewielką ilością wody i zostawić na całą noc, aby napęczniały.
Kaszę wypłukać. Zalać wodą. Wrzucić grzybki wraz z wodą, w której się moczyły. Zagotować. Od razu wrzucić marchewkę i pora, po 15 minutach wrzucić ziemniaki i gotować jeszcze 15 min. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Wymieszać ze śmietaną. Podawać posypaną natką pietruszki.

Kategorie przepisów