Krupnik na rosole
Krupnik na rosole.
Zupa krupnik na rosole z cielęciną, marchewką, cebulą, grzybami i ziemniakami. Przepis na najlepszy tradycyjny krupnik na kaszy gryczanej, jest lekkostrawny i oczyszczający. Wyjątkowy sposób na domowy krupnik.
Do krupniku można dodać podsmażone skwareczki z wędzonego boczku. Można go ugotować także na wieprzowinie z kostką lub na dróbkach z drobiu. Doskonale smakuje ugotowany na kurczaku albo na żeberkach. Ziemniaki do krupniku można ugotować oddzielnie i podać je do zupy okraszone podsmażoną na maśle cebulką.
Oto składniki i przyprawy na krupnik:
- około 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 300-400g cielęciny z kością
- 1 marchewka
- 1 niewielka cebula
- niewielki korzeń pietruszki i kawałek selera
- 400g ziemniaków
- 3-4 suszone grzyby
- majeranek
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 ząbek czosnku roztarty z solą
- 2 łyżki masła
- liść laurowy, kilka ziarenek ziela i pieprzu
- posiekana natka pietruszki
Krok 1.
- Marchew, korzeń pietruszki, selera i ziemniaki obrać - wrzucić do zimnej wody.
- Cebulę obrać, przekroić na pół i przypiec na patelni bez tłuszczu.
- Z mięsa, przypraw i grzybów ugotować rosół (około 1,5-2 litry). Po koniec gotowania do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i gotować przez kolejne 20 minut.
- Po tym czasie mięso, marchew oraz grzyby wyjąć z rosołu - mięso i marchew pokroić w kostkę, grzyby w paski.
- Wywar starannie przecedzić, dokładnie odciskając pozostałe warzywa.
- Kaszę opłukać, osączyć, zalać około 1 szklanką wywaru i odstawić na 15 minut.
- Do gotującego się rosołu na powrót włożyć pokrojone w kostkę mięso, marchewkę, grzyby, kaszę i ziemniaki - gotujemy, aż kasza i warzywa będą gotowe. Na koniec krupnik doprawić czosnkiem, solą, pieprzem oraz majerankiem. Przed podaniem krupnik posypać posiekana natką pietruszki lub koperkiem.
Cieszę się, że tutaj Jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)Zapraszam ślicznie do obserwacji profilu @moja_ksiazka_kucharska na Instagramie oraz na Facebooku.
Miłego gotowania!