Krupnik Heni

Krupnik Heni

Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krupnik Heni - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka
  • ziemniaki
  • kasza jęczmienna mazurska
  • zioła i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki
  • olej Kujawski 3 ziarna
  • olej Kujawski rzepakowy lub z pestek dyni tłoczony na zimno
  • mięso (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie Mięso gotuj do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym, następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa i pogotuj parę minut. Wsyp kaszę, pogotuj kolejne parę minut i dodaj pokrojone ziemniaki - gotuj do miękkości. Dodaj suszony lub świeży lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. Już na talerzu posyp świeżą natką oraz polej odrobiną oleju rzepakowego lub z pestek dyni tłoczonego na zimno.

Krupnik możesz ugotować na oleju, bez mięsa, zwłaszcza jeśli chcesz zrobić wiosenny krupnik z młodych warzyw - taka bezmięsna wersja będzie nie mniej pożywna, a na pewno lżejsza. Pamiętaj, że aromat kryje się w przyprawach, nie żałuj więc pietruszki, ani lubczyku.

 

Historia Przepisu z szuflady na krupnik babci Heni:

 

"Przepis ten cztery lata temu dała mi babcia. Martwiła się, że gdy się wyprowadzę, bo takie miałam plany będę żyła na fast foodach. Posadziła mnie wręcz rozkazująco, w kuchni przy stole i zaczęła dyktować ;) Pominęłam wypisywanie składników przez co była nie mała awantura ;) Przepis się przydał :D Używałam go codziennie przez pierwszy tydzień aż krupnik stał się moim daniem popisowym :D"

 

 

 

Kategorie przepisów