Krupnik Heni
Składniki
- włoszczyzna: marchew, seler, por, pietruszka
- ziemniaki
- kasza jęczmienna mazurska
- zioła i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki
- olej Kujawski 3 ziarna
- olej Kujawski rzepakowy lub z pestek dyni tłoczony na zimno
- mięso (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie Mięso gotuj do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym, następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa i pogotuj parę minut. Wsyp kaszę, pogotuj kolejne parę minut i dodaj pokrojone ziemniaki - gotuj do miękkości. Dodaj suszony lub świeży lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. Już na talerzu posyp świeżą natką oraz polej odrobiną oleju rzepakowego lub z pestek dyni tłoczonego na zimno.
Krupnik możesz ugotować na oleju, bez mięsa, zwłaszcza jeśli chcesz zrobić wiosenny krupnik z młodych warzyw - taka bezmięsna wersja będzie nie mniej pożywna, a na pewno lżejsza. Pamiętaj, że aromat kryje się w przyprawach, nie żałuj więc pietruszki, ani lubczyku.
Historia Przepisu z szuflady na krupnik babci Heni:
"Przepis ten cztery lata temu dała mi babcia. Martwiła się, że gdy się wyprowadzę, bo takie miałam plany będę żyła na fast foodach. Posadziła mnie wręcz rozkazująco, w kuchni przy stole i zaczęła dyktować ;) Pominęłam wypisywanie składników przez co była nie mała awantura ;) Przepis się przydał :D Używałam go codziennie przez pierwszy tydzień aż krupnik stał się moim daniem popisowym :D"