Kruchy placek z brzoskwiniami
W ostatni weekend upiekłam kruchy placek z brzoskwiniami. Ciasto proste, pyszne i łatwe w wykonaniu, polecam!
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
2 cukry waniliowe
brzoskwinie
cukier puder
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, posiekać z masłem lub margaryną. Zrobić dołek, wbić jajka, wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześcią wyłożyć dno formy, drugą część włożyć na pół godziny do lodówki.
Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i ułożyć ciasno obok siebie. Posypać cukrem waniliowym. Drugą połowę ciasta wyłożyć z lodówki, ciasto zetrzeć na tarce albo poskubać jak kruszonkę.
Piec godzinę, najpierw włożyć ciasto do temperatury 150 stopni, w połowie pieczenia zwiększyć temperaturę na 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jak wystygnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!