Kruchy placek z brzoskwiniami

Kruchy placek z brzoskwiniami

Zdjęcie - Kruchy placek z brzoskwiniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W ostatni weekend upiekłam kruchy placek z brzoskwiniami. Ciasto proste, pyszne i łatwe w wykonaniu, polecam!

Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
2 jajka
3 szklanki mąki krupczatki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru kryształu
2 cukry waniliowe
brzoskwinie
cukier puder

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, posiekać z masłem lub margaryną. Zrobić dołek, wbić jajka, wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześcią wyłożyć dno formy, drugą część włożyć na pół godziny do lodówki.

Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i ułożyć ciasno obok siebie. Posypać cukrem waniliowym. Drugą połowę ciasta wyłożyć z lodówki, ciasto zetrzeć na tarce albo poskubać jak kruszonkę.

Piec godzinę, najpierw włożyć ciasto do temperatury 150 stopni, w połowie pieczenia zwiększyć temperaturę na 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło, jak wystygnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów