Kruche ze śliwkami i cynamonem
Jeśli chodzi o aurę to zdecydowanie zawitała do nas jesień. Deszczowo, posępnie i pochmurno. Nic tylko wkroczyć do kuchni i upiec pyszne, jesienne ciacho ze śliwkami :)
Kruche ze śliwkami i cynamonem/ przepis własny, składniki na formę o wymiarach 20x20 cm/
ciasto:
- 290 g mąki pszennej
- 10 g otrębów pszennych
- 180 g zimnego masła
- 145 g cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii- szczypta soli
nadzienie:- 450 g śliwek- 3 łyżki miodu- 1 łyżka mąki amarantusowej- 1/2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo:- 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
Mąkę przesiej do miski, dodaj otręby, pokrojone w kostkę zimne masło, wsyp też cukier, dodaj żółtka, sól i ekstrakt z wanilii. Wszystko zagnieć rękami na jednolitą masę, zawiń ją w woreczek foliowy i schowaj do lodówki na 1 godzinę.Śliwki umyj i pozbaw pestek. Wrzuć do miski, dodaj miód, cynamon i mąkę amarantusową. Wymieszaj całość.
Spód prostokątnej formy wyłóż papierem do pieczenia.
Z kruchego (surowego) ciasta odkrój 1/2 porcji, pozostałą połową spód formy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. (z termoobiegiem) i piecz w nim spód przez 15 minut.
Po tym czasie wyłóż na podpieczone ciasto śliwki i przykryj resztą pozostawionego wcześniej ciasta.Piecz przez 35- 40 minut.Upieczone ciasto możesz posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego!
Ps: Pewnie zaintrygował Cię fikuśny kształt czajnika obecnego na zdjęciach.Od niedawna jestem jego posiadaczką, ten czajnik to Hario Buono, czyli najlepszy przyjaciel każdego domowego baristy. Poprzez swoją cieniutką szyjkę jest szczególnie przydatny przy wymagającym precyzji zaparzaniu kawy metodami alternatywnymi (Chemex, Drip, Aeropress).Podziękowania dla sklepu Coffee Desk! :)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________